Filmtime med mig själv - Nanny Diaries

Mina kusiner är på besök. Mycket trevligt. Dom är lite yngre än mig så mina syskon och mina kusiner är ute och leker i snön. Jag har inte så mycket att göra just nu. Är trött i hela kroppen sen igår så tror att jag ska sätta på en film nu och njuta av livet som är och komma skall. Ska se en ny film som pappa har köpt hem. Nanny Diaries heter den och den verkar ändå jätte bra. Så ni får ha en mysig söndag. Försök njut av ledigheten innan skolan börjar imorgon.

Nanny Diaries


Fakta om korsbandsskada

I knät finns flera strukturer som kan bli skadade vid en olycka. Det rör sig först och främst om sidoledband, menisker, korsband och brosk. I samband med en olycka kan flera strukturer bli skadade samtidigt.

Korsbandsskada:

Det finns två korsband i knät, ett främre och ett bakre korsband. Dessa säkrar tillsammans med menisken, yttre ledband och muskler, stabiliteten i knät. Vid sträckning av det främre korsbandet blir knät instabilt, så att skenbenet kan glida framåt i förhållande till lårbenet. Detta sker oftast vid vridningsrörelser i idrott, men det kan även hända vid vardagliga aktiviteter. Vid sträckning av det bakre korsbandet kan skenbenet glida bakåt i förhållande till lårbenet. Denna skada är mycket ovanligare än sträckning av det främre korsbandet. Medan skador på det främre korsbandet oftast uppstår i idrottssammanhang, krävs värre tillbud, till exempel trafikskador, för att det bakre korsbandet skall förstöras. Vi kommer därför i fortsättningen att koncentrera oss på främre korsbandsskada.

Främre korsbandsskador:

Skada på det främre korsbandet uppstår oftast i idrottssammanhang , i en situation där underbenet "står fast" i förhållande till lårbenet. Till exempel kan skadan uppstå i handboll om en spelare i hög fart landar på benet och samtidigt får en knuff. Överkroppen fortsätter då framåt, medan underbenet står fast på golvet. Det kan även röra sig om fotbollstacklingar, där spelaren går in i en tackling med böjt ben eller vid en vridningsrörelse i skidåkning eller badminton. Om korsbandsskadan är kombinerad med meniskskada och/eller skada på yttre ledband, kan det vara nödvändigt att göra en titthålsundersökning (artroskopi) ganska snart efter olyckan. Om det bara rör sig om en främre korsbandsskada, är det ingen idé att påskynda en titthålsundersökning. Dels för att korsbandsrekonstruktioner, det vill säga nytt korsband, gjorda i tidig fas ofta ger sämre resultat, med sammanväxningar inne i knät med dålig rörlighet som följd, dels för att vissa får så små problem av skadan att det räcker med träning och därmed är en operation onödig. Om operation där man måste göra korsbandsrekonstruktion är nödvändig, kan man inte bara sy ihop korsbanden igen. Flera undersökningar har visat att man inte har någon nytta av att sy ihop korsbanden. Det ger inte bättre resultat än i fall där man låter bli att operera. Korsbandet läker inte heller av sig självt.

Vilka är symtomen på en främre korsbandsskada?

Ofta känner man en smäll i knät, följt av smärtor. Knät svullnar upp på grund av blödning från korsbandet. Det kommer att göra ont i knät de följande dagarna/veckorna. När det lugnat ner sig i knät, ger själva korsbandsskadan inte några smärtor. Senare är problemet att man känner att benet ger efter/är instabilt. Man får en känsla av bristande styrning av underbenet. Detta kan i sig själv vara mycket irriterande, men det kan också medföra ytterligare skador, till exempel en meniskskada

Ska man alltid opereras?

Nej, det första man ska göra är att se vilken nytta man har av en operation. Detta beror i hög grad på ens aktivitetsnivå, arbete, ålder och inte minst hur stora obehag man har. Oavsett om man väljer operation eller ej, ska man genomföra ett träningsprogram, där man tränar de muskler som stabiliserar knät. Det finns två orsaker till detta:

Den ena är att vissa efter denna träning känner att knät nu är så stabilt att operation inte är nödvändig. Det är då viktigt att framöver fortsätta träna.

Den andra orsaken är att det är viktigt att knä/muskler fungerar så bra som möjligt i samband med operationen. Efter operationen följer minst 4-6 månaders sjukgymnastik.

Hur går operationen till?

Operationen genomförs på de flesta ställen under inläggning, men kan även göras som dagkirurgi. Man ska antingen ha full narkos eller ryggbedövning (epidural eller spinal). I samband med operationen kommer läkaren att göra en titthålsundersökning av knät för att se om det finns andra skador som behöver repareras samtidigt. Härefter kommer läkaren att välja en av benets egna senor och använda denna till "nytt korsband". Vilken sena som används varierar från sjukhus till sjukhus. Senan sätts därefter in i knäleden, så att dess placering liknar det ursprungliga korsbandet. Beroende på vilken sena man väljer sätts den fast på olika sätt. Det är inte så att man kan säga att den ena sortens operation är bättre än den andra. På några sjukhus använder man en "gångjärns-skena" efter operationen. Man börjar redan dagen efter operationen att gå. Den första veckan ska man inte gå för mycket, detta för att begränsa svullnaden av knät. Därefter ska man träna i minst 4-6 månader. Lätt löpning, cykling eller simning (crawl), kan man i regel återuppta efter 6-8 veckor. Annan lättare sport får först återupptas efter cirka 6 månader. Mer belastande sport, som till exempel handboll eller fotboll, får först återupptas när skadan är helt läkt, det vill säga när man har återfått full rörlighet och styrka. Man ska dock inte förvänta sig att knät har samma styrka/stabilitet som tidigare. Man ska noga överväga om man ska återuppta dessa former av sport.

Vill du komma till sidan och läsa mer om detta? Klicka här!


Bästa dagen på länge

Dagen igår var den bästa på länge. Hade bjudit hem Emelie och Fredrik. Till Fredrik hade jag sakt att att han skulle få två överraskningar. Emelie visste redan vad det var för att jag hade sakt det till henne. Första överraskningen var att vi skulle laga mat till sju personer. Fredrik blev helt rädd när jag sa det, haha. Han bara "jag kan knappt laga pasta till mig själv", haha. Vi lagade kycklinggryta med ris :). Han skar kycklingen och gjorde salladen och Emelie och jag hjälptes åt med det andra. Sista överraskningen var ändå bäst. Vi skulle basta. Jag har en bastu hemma och jag älskar att basta. Emelie stack hem rätt så fort för att hon var tvungen men Fredrik och jag bastade sammanlagt 45 minuter. Det var en evighet men ångrar inget. Efteråt hade man lite ont i huvudet men skit samma. Kul var det allt.

Bästa dagen på länge <3.
Shit, det ser ut som att jag är gravid! Det är jag kanske?

Bästa dagen på länge <3.Bästa dagen på länge <3.
Du är sötast gumman. Älskar dig!

Bästa dagen på länge <3.Bästa dagen på länge <3.
Hahahahahaha, knappt att vi fick på det skärpet :D.

Har blivit kär i bikinin

Detta är ett jätte svårt beslut. Tycker både och är super fint. Haha, det kan kännas lite konstigt att sitta och kolla på bikini nu men brukar kolla runt på allt möjligt. Vad tycker du passar bäst ihop?

Alternativ 1 - Svart och grön randig bikini, både uppe och nere.
Grön bikini 1Grön bikini 2

Alternativ 2
- Svart och grön bikini uppe men bara svart bikini där nere.
Grön bikini 3Grön bikini 4

Prenumera på min blogg

Följ min blogg med bloglovin.
Hade varit tacksam för det. Alltid kul att ha folk som följer ens blogg.

Älskar låten "Good Charlotte - I Dont Want To Be In Love"


Fattar ingenting?

Godmorgon alla sömntuttor. Är det bara jag som tycker att blogg har blivit helt konstigt? Fattar inte hur dom vill at vi ska göra nu. Tydligen för att kunna lägga in en bild i detta inlägget så var jag tvungen att ta koden till bilden och skriva i inlägget, helt konstigt ju.

I alla fall. Igår var jag i idrotthallen och träffade lite folk när jag kollade på min sötnos Mathilda när hos spelade Innebandy match. Dom vann med 14-0. Matchen blev inte lika rolig efter ett tag men ändå kul att se när dom puttas. Längtar tillbaka själv till att kunna puttas men det är bara till att kämpa vidare med sin styrka i kroppen. Efter match hade jag följe hem med Mathilda sedan cyklade jag vidare hem till ett par kompisar till mina föräldrar som vi var bjudna till. Jag kom lagom till efterrätten, hihi.


Ändrade planer

Planerna inför kvällen blev precis ändrade. Jag kommer sticka ner till hallen i centrum och kolla när min älsklings Mathilda ska spela Innebandy match. Trevlig att få träffa lite folk också. Efter det blir det hem till våra vänner som nästan bor granar med oss. Äta lite efterätt och annat gott. Smsa gärna sötnosar!

Måste skynda mig

Hinner inte skriva så mycket nu. Ska snart iväg till ett par kompisar till mamma och pappa. Vi ska äta gott och ha det mysigt tillsammans. Jag tror vi ska gå snart och jag har inte börjat göra mig igorning. Det kommer fler inlägg senare ikväll med mycket mer text i jämfört med nu. Jag finns på mobilen hela tiden. Nu måste jag skynda mig, tjao!

Städdag

Skoldagen har varit skön. Bara 4 lektioner idag. Har gått med musik i mina öron och lyssnat på hyfsat bra musik. Jag gör uppgifterna i skolan bättre med musik i öronen. Man koncentrerar sig bättre. När jag kom hem laddade jag hem bättre musik. har inte orkat ladda hem musik innan men idag blev det av. Laddade hem Paramore, Metallica, Linkin Park och Good Charlotte. Dessa låtarna är jätte bra.

Dammsuging och dammtorkning är inte riktigt min grej men alltid kul att få fint i sitt rum igen. Man känner sig jätte nöjd efter att man har varit flitig med städningen. Idag behövde jag inte ta lika ordentligt för att jag gjorde det jätte noga förra gången.

Måste bara berätta att imorgon börjar jag gyma. YES! Jag har fått tjata fram det för att jag kommer gyma med min mamma, för att hon ser sin chans att försöka bli vältränade och det är ju jätte bra. Men problemet har varit att hon har inte orkat börja. Men imorgon, då smäller det.

Dammsuga :D


Träning är livet

Bildlektionen i skolan i dag var faktiskt jätte rolig. Man ska börja med ett eget projekt. Och jag har valt kategorin "sport" så klart, hihi. Man måste gör tre arbeten + något coolt att lägga det i som man också har gjort igordning. Annars har skolan varit vanlig idag. Inget värkvärdigt i alla fall. Blev att sticka en kvart tidigare från skolan bara för att hinna till min sjukgymnast. Tränare ca 1,5 timme. Egentligen skulle jag träna 1 timme bara men jag kände för att träna lite extra. det var jätte skönt.

Efter det blev det att cykla i snöstorm tillbaka till skolan igen för att vara med på min systers handbollsträning. Brukar vara med där och hjälpa till. Riktigt kul att få vara en förebild. Som tur var blev jag körd hem av Inas pappa som också är tränare. Ett stort tack till honom. Det hade tagit en evighet att cykla hem i snöstormen. Har inte sett något liknande på jätte länge.

Nu ska jag fortsätta att kolla på Robinson. Skriver kanske mera sen. puss på rumpan.

<3

Åå, dryg skoldag

Skoldagen idag var jätte dryg. Först idrott med vikarie, badminton. Det funkade ändå hysat för mig. Man behöver ju inte röra sig så mycket :). Förra veckan när jag var på dyslexiutredning så var mina klasskamrater på ankdammen och åkte skridskor. Då skulle våran lärare vissa en sak och så gick hennes axel ur led. Så vi kommer ha vikarie hela veckan och det brukar ju inte gå så bra för oss när vi har vikarie men vi får se hur det kommer gå på torsdag. Det funkade ändå hyfsat idag. Efter det hade vi tre lektion till innan lunch och dessa lektionerna kändes som evigheter. Sista lektionen idag hade jag syslöjd och det är jätte drygt. Man får nästan ingen hjälp och man bara sitter och kolla i väggen känns det som. Måste bara inflika att det finns konstiga personer som kan komma med så dumma kommentarer så man nästan blir knäckt men ja. Så kan det vara ibland. Måste stå ut de sista månaderna innan man slutar. Längtar redan fast det typ redan har varit jul lov. Nu ska jag sticka till träningen i Lund för att hämta ett papper som min tränare ska ha fyllt i. Ett papper som ska lämnas till gymnasiet som man vill börja på. Det ska stå t ex om man sattsar på sin idrott och så vidare. Men måste gå nu. Mamma kallar.

Handbollsträning snart

Snart kommer Christina och hennes mamma och hämtar mig. Ska åka med henne till träningen. Det blir ju inga vanliga träningar. Gör mina egna övningar men helt okej ändå. Bara kul att få röra vid bollarna vid ett normalt tillfälle. Det tror jag är viktigt, att ändå få vara med och känna sig delaktig fast man inte är med helt. Ska försöka njuta så länge som det vara tills jag har tre metall saker i benet resten av livet. Puss ohoj alla sötnosar!

Kan inte koncentrerar mig

Skoldagarna bara springer iväg och det känns som man inte vet var dom tar vägen egentligen. Fullt med läxor och ingen handboll. Jag mår mycket bättre med att hålla på med handboll. Det är en sak som jag har kommit på under tiden som jag har varit skdadad. Kan inte träna ordentligt och problemet för min blir då att jag kan inte koncentrera mig med skolan. Det är en hemsk känsla som man har. Jag hoppas operationen börja närma sig!

Och idag när jag vaknade så var jag också jätte nervöss för en tjej som jag har börjat prata med genom blogg. Hon heter Emma och är 18 år och i morse så opererade hon sitt korsband. Samma problem som jag har. Jag hoppas det har gått bra för henne. Kommer ha jätte mycket frågor när hon har kommit hem. Ju mer information som jag får reda på destu lugnare inför operationen kommer jag vara.

Tack i förhand för dina svar Emma, det värmer! ♥


Emmas blogg - Korsbandsskada
Gå gärna in på hennes blogg och kolla hur det går för henne.
Klicka på bilden i sådant fall.


Tjugofemte Januari

Dagens outfit:


2010-01-25

Tjocketröja: SM tröja
Linne under: Gina Tricot
Behå: HM

Trosor: New Body

Jeans: Sheep Monday

Strumpor: New Body


Ett helvete!

Varför ska jag må så dåligt av det när alla andra klara det?

:''(


Läggdax efter tuff dag

Denna dag har varit upp och ned. Matcherna var roliga idag och roligt att träffa folk. Sedan när man kommer hem tar man en skön dusch och sedan råkar man sätta sig vid datorn som inte var det bästa. Jag råkade få upp en sida som visade äckliga bilder på en kille som hade fotat sitt ben efter operationen. Började gråta av rädsla. Skulle behöva ha dig hos mig! Ska lägga mig nu och försöka ta nya tag imorgon. En ny dag, nya problem, inte sant? Sov gott i alla fall. Göm allt som har varit. Det är en ny dag imorgon.

Vissa personer är underbara!

PEPP!

Kommentar till Emma:

Hejsan gumman.
Jag har kollat runt på din blogg rätt så mycket och jag förstår att du ska operera dig den 25, om jag har fattat det rätt. Jag är en 15 årig tjej som spelar i Lundagård. Vi är bäst i Skåne och tre i Sverige och jag kom till och med i Skånelaget men kunde inte spela i Sverigecupen för att mitt korsband är också helt av. I torsdag så träffade jag min läkare och berättade exakt allt. Hur man gjorde, biverkningar och smärta m.m. Jag är jätte rädd! Jag har alltid haft en fubbi för sprutor men jag har lärt mig att komma över det för att jag har tagit så många sprutor så att jag har vant mig (tror jag) :). Och så kommer detta. Det värsta så skulle kunna hända mig. Men jag är bestämd och ingen/inget kommer kunna ta handbollen ifrån mig. Inte om man siktar på elitnivå. och jag skulle gärna vilja att du berättar hur det kändes efter operationen när du vaknade. Vad som hände med ditt knä och hur du kan ställa in dig på operation? 

Tacksam för att du svarar.

P.S. du vekar vara en helgo tjej. Hoppas vi ses på planen längre fram.

PUSS <3.


SVAR AV EMMA:

Min skada skedde under Havetscup i augusti 2009. Det var då den första smällen kom. Vi mötte OV Helsingborg som är ett riktigt tufft lag om man jämför med oss. Jag var sjukttaggad inför matchen, eftersom OV är bättre än oss ville jag visa att vi kunde matcha dom. Matchen började med att jag gjorde 3 mål och det var lösa skott som gick in på tur av att målvakten antingen tappade bollen eller att den gick mellan benen. Jag märkte att OV-spelarna blev mer och mer argsinta på mig och höll koll på mig rejält. I ett läge såg jag en lucka, utsida 2 och jag kommer ihåg i det ögonblicket att jag ville satsa allt på att komma igenom. Deras vänster 2:a kommer lite efter och medans jag har mitt högra ben i backen får jag en knuff i sidled av henne istället. Jag känner hur mitt knä viker sig och jag känner hur något går sönder. Det ögonblicket var det värsta i hela mitt liv, jag skrek som om det inte fanns någon morgondag och jag tänkte hela tiden: Inte korsbandet, inte korsbandet.. snälla!

Jag körde rehab i 6 veckor eftersom vår fysterapeut i klubben trodde att det var en ledbandskada. Mitt knä kändes helt efter 6 veckor och jag tränade två träningar fullt ut. Jag spelade sedan match och det första 10 minuterna gick jättebra! Men helt plötsligt utan någon helst närkontakt föll jag ihop när jag backade bakåt. Den smärtan var ännu värre än förra gången och jag tror aldrig jag har skrikit så högt. Jag var så besviken och jag kände hur hela jag ville kollapsa.

Nu tre månader senare har jag en operation framför mig redan imorgon. Det har varit riktigt tuffa månader, men utan min bästa kompis Elin hade jag aldrig klarat det. Jag håller nästan på att skita på mig för att jag är så nervös inför morgondagen ;)

Och du, ge fan inte upp. Handbollen behöver oss. Följ min blogg så kan du följa min resa igenom allt! Jag kommer blogga imorgon om hur operationen gick m.m. :)

KRAM!

Dagen lyckad fast oavgjord match

God frukost på Hilton sedan hem fort och göra vid håret, sedan vidare till Lund för att heja på kompisarna. Matchen blev oavgjord. Vi låg under stort sett hela matchen. Vi brukar vinna men idag så var vi inte tillräckligt peppade. Mörrum är ett jätte duktigt lag så det gjorde inget. Dom har bara blivit bättre och bättre och jag tror att dom kan bli farliga ju äldre vi blir men det kommer vi också bli, troligen. Vi slutar ju aldrig kämpa och det är en jätte bra egenskap. Vill ni veta något rolig som jag har kommit på? Om ni vill veta så forsätt läsa, hihi. Jag blir ju opererad snart och då kommer jag vara tillbaka i December och då börjar SM. Så glad jag är, hihi. När jag fick reda på det så såg jag bara ljust i det hela, fast det är lång tid. Man måste ju ha något att se fram emot, eller hur?

LUNDAGÅRD vs MÖRRUM

Har precis kommit hem från hotellet och vi ska snart iväg mot Lund. Pappa och Linn ska kolla på en match i Arenan så jag ska gå till busstationen och sedan ta en buss till Gunnesbo. Jag ska heja super mycket. Matchen kommer bli väldigt intressant, så kommer vara kul att få kolla, men hade gärna velat spela själv också :(. Nu ger ni gärnet tjejer! KÖTTA!, allt ni har.


Nora :D
Hihi, Nora är bara för söt!


Hemma efter matchen

Har precis kommit hem efter deras match. Dom förlorade med 22-14 tror jag att det blev. Ändå helt okej. Tror dom förlorade med mer förra gången så det tar sig.

Efter matchen gick dom ner och skulle duscha och då upptäkte vi att bastun var igång. Hihi, jag gick in där och satt med min vinterjacka. Inte så smart egentligen men skönt var det.

Bastu på Brågögshallen :D


SHK vs LUGI

Då begär det snart av till Bråhögshallen för att coacha mina systrar. Det är ett F97 lag men det är två 99:or med också och en av dom är min syster. Förra gången dom mötte Lugi så förlorade dom men denna gången ska vi försöka ladda till tusen. Lugi är ett jätte duktigt lag men vi kan bli bättre om viljan finns där. Alltid kul att få vara med och hjälpa till när man inte själv får spela. Måste gå och göra mig igordning nu det sista men fler inlägg kommer sen. Hoppas att jag hinner blogga i alla fall för att vi ska iväg till Hiltron ikväll också, men jag tror att vi inte kör direkt. Man får ju alltid hoppas. Ni får ha det så bra så länge.

God mat & bio med älskling

Började med bloggen idag igen men är bara tvungen att berätta om den underbara dagen igår med min älskling Mathilda. Kan börja med att berätta att min mamma jobbade helg igår och som belöning får familjen komma in och äta hur mycket som man vill. Vi kan sova där också och vi vill. Kommer kanske göra det idag till imorgon men jag får se, i alla fall. Igår åkte min pappa, jag och Mathilda till Hilton och åt jätte god mat. Efter det såg Mathilda och jag på bio. Vi såg Fish Tank. Den var faktiskt jätte bra förutom att den slutade väldigt konstigt men så kan det vara ibland. Filmen slutade vid 11 tiden så Mathildas pappa kom och hämtade oss och körde oss hem. Mycket bättre än att vi hade behövt ta bussen. Alltid lika mysigt med dig gumman.

Life can be good if you really want it!
Miiii (:
Miiii (:

Bloggen förnyad igen!

Ni som har varit och kollat den senaste timmen har kanske tyckt att det har sett konstigt ut men det är jag som har hållt på och pyssla med min blogg. Har jätte svårt att bestämma mig men alltid lika kul ändå.

RSS 2.0